Bir Girişim Kurarken Kendinize Sormanız Gereken 4 Soru

Sonunda bir girişimci olmaya karar verdiniz. Fakat işe koyulmadan önce yüksek bir başarısızlık oranına karşılık durmadan çalışmanız gerektiğinin farkındasınızdır umarım. Üstelik sonunda işleri yürütebilen şanslı işletmelerden biri olsanız bile diğer insanlara karşı olan sorumluluklarınızı her zaman omuzlarınızda hissetmelisiniz. Tabi ki sabit işinizi düşününce girişimciliğin çalışma esnekliği, kendi kendinizi patronu olmak, yeni ve anlamlı bir şey inşa etmek gibi güzel tarafları da var.

Girişimciliğe atılmadan önce tüm artı ve eksileri göz önünde bulundurarak ne tür bir iş yapacağınıza karar vermelisiniz.
Ne tür bir işe başlamadan önce kendinize sormanız gereken 4 temel soru mevcut.

girişim kurmak 11. Niçin Bir Girişim Kurmaya Karar Verdiniz?

Bir şey yapmadan önce yanıtlamanız gereken en önemli soru. Daha rahat bir yaşam tarzı mı arıyorsunuz? Niyetiniz hiç kimseye rapor vermeden düzenli bir gelir biçimi mi yaratmak? Çözüm bulmaya çalıştığınız bir problem ya da sosyal sorun var mı? Bu sorulara verdiğiniz cevaplar ne tür bir girişim kurma aşamasında olduğunuz konusunda size yardımcı olacaktır.
Örneğin; hem çalışma rahatlığınızı maksimumda tutmak hem de kendi sosyal hayatınızı devam ettirmek istiyorsanız muhtemelen insanların çoğunlukla gece ve hafta sonu çalıştığı türden bir eğlence sektörü size göre değildir. Eğer sürekli bir nakit akışı sağlayan basit bir iş kurma peşinde iseniz franchise fırsatlarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Ayrıca önümüzde ki 5 ya da 10 yıl içinde milyoner olmak gibi bir amacınız var ise geleceği şekillendiren projelere ve bu yolda çok fazla zamanınızı harcama konusunda rahat ve fedakâr olmaya ihtiyacınız vardır.

girişim kurmak 2

2. Ne Tür Sermaye Olanaklarına Ulaşımınız Var?

Girişim kurma nedeninizi anladıktan sonra yapacağınız ilk iş nakit ve finansal durumunuza gerçekçi bir değerlendirme olmalı. Bizden öncekilerinde dediği gibi “para parayı çeker”. Yeni bir işe başlarken bu söz daha da doğru bir hal alıyor. Önünüzdeki bütün seçenekleri değerlendirin. Tıpkı Donald Trump’ın yaptığı gibi babanızdan küçük bir kredi almanız mümkün mü? O krediyi almak zorunda mısınız? Elinizde yeni bir işe başlamak için gereken çekirdek sermayenize karşılık ipotek ettirebileceğiniz varlıklar var mı? Hangi tür iş fırsatlarına sahip olduğunuz ve onlara nasıl ulaşacağınız sahip olduğunuz sermaye ve onun miktarına bağlıdır.

girişim kurmak 3

3. Yapacağınız İşi Ne Kadar Biliyorsunuz?

Yeni bir girişim kurmak ve devam ettirmek çok farklı alanlarla farklı beceriler gerektirir. Aynı anda insanları nasıl yöneteceğinizi, sahip olduğunuz kısıtlı bilgiyle nasıl kararlar vereceğinizi ve finansal durumunuzu nasıl kontrol edeceğinizi bilmelisiniz. Bu yüzden neyi ne kadar bildiğiniz, iyi ve kötü yönlerinizle ilgili kendinizle bütün dürüstlüğünüzü de katarak kısa bir iç konuşma yapın. Bazı kişilik özellikleri zamanla geliştirilebilir fakat bazıları geliştirilemez. Bir örnek vermemiz gerekirse; eğer güçlü bir yönetici değilseniz bu sizin kendi girişiminizi kurmamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Sadece kendi girişimizi kurarken yönetim gibi konular da bir mentor ya da bu konularda istekli birinden yardım almanız gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca başka bir örnek vermemiz gerekirse eğer perakendecilik hakkında bir fikriniz yoksa giyim mağaza zinciri falan kurmaya çalışmayın.

girişim kurmak 4

4. Eğer Girişiminiz Başarısız Olursa Pişmanlık Duyar Mısınız?

Maalesef girişimcilikte karşılaştığınız her başarı hikâyesinin yanında neredeyse 10 tane başarısızlık hikâyesi vardır. Sonuç olarak girişimciler olarak her zaman başarı hikâyelerine odaklıyız.

Girişimci olmak çoğu zaman kendi yolculuğunuzu kendinizin planlamasıyla ve bu yolculuk sırasında daha önce gidilmemiş yolları denemekle ilgilidir. Fakat genelde kendimizi yolculuğu değil de varış noktasını düşünürken yakalarız. Eğer varış noktasına ulaşamazsak başarısız olacağımıza kendimizi inandırırız. Fakat unutmamamız gereken nokta girişimcilik bir varış noktası değil, bir yolculuktur. O yüzden emin bir şekilde kendinize sorun; eğer girişiminizi başlatırken çıktığınız yolculukta planladığınız varış noktasına ulaşamazsanız çıktığınız yolculuktan dolayı pişmanlık duyar mısınız?

Bir girişim başlatmak düşünülerek atılmış adımlar gerektirir. Karşınıza çıkan fırsatı değerlendirirken ne kadar çok zamanınızı verirseniz, başarı olasılığınızda o kadar yüksek olacaktır.

Bu yazı http://www.entrepreneur.com da 10 Aralık 2015 tarihinde Karim Abouelnaga tarafından yayınlanan makaleden alınmıştır.

Güncel İçerikler