Fikir Üretebilmek İçin 30 Yol

fikirHepimiz fikir üretmek, çığır açmak isteriz veya en azından hayatımızı kurtarmaya, değer oluşturmaya çalışırız. İşte size fikir üretebilmeniz için 30 yol sunuyoruz. Uygulamaya başlayabilirsiniz. Hepsi çok basit.

1- Liste yap: Hayatındaki işlerini planla, yaptıklarını yaz. Plansız iş yapma.

2- Her yere notebook’la git: Bu bilgisayar da olabilir, elinizde veya çantanızda ufak bir not defteri de olabilir. Çünkü bir kalem ve kağıt hayat kurtarabilir.

3- Deneme yazılar yaz: Blog yaz, günlük tut veya aklındaki bir konuyla ilgili bir kağıda makale yaz. Bunu diğer insanlarla paylaş.

4- Bilgisayar’ından uzaklaş: Zaman zaman mola verin, hatta bir pazar gününde bilgisayarınıza hiç bakmayın, sahilde bir kahve için.

5- Kendini hırpalama: Gününün 25 saati çalış ama kendini hırpalama, kısacası işini bitiremeyip mesaiye kalan insanlardan olma. İşlerini zamanında yap ama sakin yap.

6- Mola ver: Çalışırken bir 10 dakika hava almak iyi olur. Molalarınızı twitter, facebook, instagram’a bakıp geçirmeyin. Dışarı çıkın.

7- Doğayı gez: En iyi ne zaman gideceğinizi kendiniz bilirsiniz. Mutlaka ormana gidin. Tek kural, kaybolmayın 🙂

8- Kahve iç: Bir iş toplantısında artık çay istemekten vazgeçin, kahve isteyin. Çalışma masanızda da bir kahve bardağı olsun.

9- Müzik dinle: Müzik dediysek damar demedik. Yabancı soundtracklar olabilir, veya enerji veren parçalar olabilir. Aşk şarkıları dinleyerek kendinize kötülük etmeyin.

10- Açık ol: Gerçek rengini göstermekten korkma.

11- Akıllı insanlarla takıl: Artık bırakın size faydası olmayan insanları. Telefon listenizden, facebook arkadaşlarınızdan vs… size faydası olmayan arkadaşlarınızı silebilirsiniz. Çünkü onlar arkadaşınız değildir. Arkadaş dediğin, DEĞER KATAR.

12- Geri bildirim al: Bu konuyla ilgili en iyi açıklamayı yapması için sözü Hürriyet İK yazarı Burcu Özçelik’e bırakıyorum. http://burcuozcelik.wordpress.com/2013/09/24/kulturumuzde-yok

13- İşbirliği yap: Bir elin nesi var, iki elin sesi var. Tek başına 1 mil yol gideceğine 2 kişi 4 mil yol al. İşiniz veya projenizle alakalı tek başınıza kahraman olmayan çalışmayın.

14- Asla Vazgeçme: Açıklama yeterli sanırım. ASLA VAZGEÇME. Hem de umutların bittiği anda VAZGEÇME.

15- Sürekli dene: Yeni bir şeyler deneyin. Bazen alanınızın dışına çıkıp bilimle ilgilenin, ufak deneyler yapın.

16- Hata yapmana izi ver: Hata yapmaktan korkuyoruz. Ve kültürümüzde insanlar ne der duygusu var. Bırakın istediklerini desinler. Sen sadece yoluna bak.

17- Yeni yerlere git: Seyahat edecek gücünüz olmayabilir ama bu hafta sonu kahvenizi beşiktaşta değil de emirgan sahilinde için. Veya bir hafta sonunda çok düşük maliyetlere komşu şehrinize gezmeye gidin. İyi fikir.

18- Şükret: Şükretmesini bilin. Ne kadar yol aldığını görmek için senden geride olanlara, nereye varmak istediğini görmek için de senden ileridekilere bak.

19- Bolca dinlen: Gece kafanızı yastığa koyduğunuzda telefonunuza artık bir kenara bırakın, kendinize dinlenme saatler, ayarlayın ve o saatlerde hiçbir iş yapmayın. Sadece dinlenin. Müzik bile dinlemeyin.

20- Risk al: Evet sanırım risk almadan hiçbir şey olmuyor. Bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum çünkü bende bir eğitim almak için param yokken kredi çekerek risk aldım. Risk almak demek illa direk 100 bin TL borca girmek demek değil, kendi çapınızda ufak riskler alarak kendinizi bu konuda geliştirebilirsiniz. Risk almadan bir adım ileriye geç gidersin.

21- Kuralları ihlal et: Başkasının özgürlük sınırlarının içine girmeyecek ve çevrenize zararı olmayacak şekilde, kuralları belli çerçevelerde ihlal et.

22- Zorlama: Asla Vazgeçme demiştik ama olmuyorsa da çok zorlama. Çünkü yapılması gereken yeni fikirler var.

23- Sözlük oku: Yeni yeni kelimeler öğrenin. Toplum içerisinde veya seminerde birilerine bir şeyler anlatırken “şey” kelimesi yerine direkt o kelimeyi söyleyin. Ör: O çocuk o konuda çok şey yaa… O çocuk o konuda çok fütüristik…

24- Bir çerçeve oluştur: belli bir çerçeveniz olsun, masanızın veya ofisinizin duvarında yapacaklarınızın, fikirlerinizin notlar halinde tutulduğu çerçeveniz olsun.

25- Başka birinin mükemmeli olmaya çalışma: Kendi çizgilerin olsun. Birilerinden mutlaka hayatına örnekler alacaksın ama onların mükemmeli olma. Kendin ol.

26- Fikir geldiğinde hemen yaz: Yanında her zaman ufak bir not defteri ve kalemin olsun. Söz uçar, yazı kalır.

27- Çalışma ortamını temizle: Evinizde, ofisinizde çalışma masanız düzenli olsun. En azından neyin nerede olduğunu bilin. Zaman zaman elinize bez alın, masanızı silin.

28- Eğlen: Eğlenmeni asla ihmal etme. Komik bir sinema filmine gidebilirsin, arkadaşlarınla bir araya gel ve kendinizi eğlendirici işler yapın.

29- Gülümseyin: En zor anlarınızda bile yüzünüzden gülümseme eksik olmasın. İlkokuldaki “Neşeli ol ki genç kalasın…” parçasını hatırlayanlarınız vardır sanırım.

30- İşlerinizi tamamlayın: Başladığınız bir işi bitirin. Hatta hayatınızda bunları bunları bitirdiğim dediğiniz işler olmalı.

Güncel İçerikler