Girişimci misiniz yoksa Girişken misiniz?

kötü girişimciKendi işini kurma hayallerinin yükselerek arttığı çağımızda, girişimcilik ile girişkenliği karıştıran nesil’de artmaya başladı. Herkes kendi işini kurmak ve kendi işinin patronu olmak ister. Özellikle İnternet girişimleri ülkemizde oldukça artmış durumda. Belki görünürde gözümüzde büyüyecek kadar bir girişim söz konusu değil ama herkes bir şeyler yapma peşinde ve kısa yoldan zengin olma hevesinde. Eğer cahil cesaretiniz yoksa girişmeyin!

1980 lerden sonra ekonomi’nin gelişmesini sağlayan “Bırakınız yapsınlar” sözünü biz de destekliyoruz ama önce bilgi ve tecrübe kazanın sonra yapın. Yoksa bu durum girişkenlikten öteye gidemiyor. Biz olaya anında adapte olup, hesaptaki TL’lerin artmasını bekliyoruz. Biri bir girişimde bulunmuşsa ve tutmuşsa hemen onun aynı girişimini yapmayı seviyoruz. Alphan Manas bu konuda güzel örneklerinden bir tanesi Haşim İşcan geçidi. Sanki devlet, o geçidi bisikletçilere ayırdı.

Ne diyorduk? Bilgi yoksa, zorlukta yoktur! Sonsuz enerji gibi kendimize inanılmaz güveniyoruz. Evet güvenin! ancak bir yerden sonra ileriye gidemezsiniz. Binlerce iş kuruluyor ve batıyor. Size soruyorum; başarılı web sitelerinden bana kaç tane sayabilirsiniz? Ben söyleyeyim ki en fazla 50 tane. Hatta bu kadar sayabilirseniz çok iyi bir rakam demek. Ama ülkemizde eticaret üzerine binlerce web sitesi kuruluyor ve sadece kurulmakla kalıyor.

Kopyalamayı seven bir milletiz. Birisinin bir işi tuttumu hemen onun yanında veya yakınında aynı işi kurmaya çalışıyoruz. Eğer kuracaksanız Nevzat Aydın gibi Yemeksepeti.com ‘u kurunda bir işe yarasın!

Öncelikle eğitimimizi gerekli bir seviyeye ulaştıracağız, sonrasında alanımızla alakalı eğitimler alacağız ve en önemlisi tecrübe kazanacağız. Sonrasında ise o işe girişeceğiz. Bir önceki yazımızda “en iyi yatırım, insana yapılan yatırımdır” demiştik. Arkadaşlar bilgisiz olursanız, kriz anlarında ve kritik noktalarda geleceğiniz için karar veremezsiniz. Sürekli okumalı, sürekli araştırmalısınız. Artık bilgi anlık değişiyor. Güncel ve esnek olmalısınız. Alanınızla ilgili çalışmalara katılmalısınız.

Biraz “Alphan Manas” dinleyin ki beni daha iyi anlayın.

Ve sonrasında kendinizi Girişkenlik sınıfından Girişimcilik sınıfına yükseltebilirsiniz.

 

Güncel İçerikler