Startup Istanbul 2015’in Ardından Genel Bir Özet

Bu sene de birbirinden değerli konuşmacıları ve mentoları 3. kez ağırlayan Startup Istanbul’a Silikon Vadisi’nden Lean Startup öncüsü Steve Blank, Skype’ın ilk yatırımcısı Morten Lund, 500 Startups’tan Dave McClure, Startup Rising kitabının yazarı Christopher Schroeder, Wefunder kurucusu Nick Tommarello gibi önemli isimlerin yanısıra 100’den fazla girişim, 1300’den fazla katılımcı ve 200’e yakın mentor katıldı.

Bu yılki serüven 1 Ekim’de Microsoft’ta mentorluk günleri ile başladı. Birkaç aylık süreç içerisinde Türkiye’den ve Dünya’dan Startup Istanbul’a başvuran binlerce girişim arasından seçilen 100 girişim; yatırımcılara, mentorlara ve konuşmacılara sunum yaptı. Sunumlar esnasında gerekli geri bildirimler verildi ve girişimciler de bu doğrultuda notlarını aldılar, geliştirmelerini yaptılar. Aynı süreç 2 ekim’de de hız kesmeden devam etti.

Mentorluk günlerinin finali olarak 3 Ekim’de finale kalacak girişimlerin seçilme aşamasına gelindi. Son revizelerini yapan 100+ girişim bu sefer finale kalma sunumunu yaptı. Jüriye karşı son sunumlarını yapan girişimciler arasından seçilen 17 girişim, 5 ekim’de gerçekleştirilecek olan finale katılma hakkını yakaladı.

Mentorluk günleri ve finalistlerin belirlenmesi de böylelik tamamlanmış oldu.

3 Ekim akşamında konuşmacılar ve mentorlar VIP yemeğinde bir araya gelerek kendi aralarında daha sıkı bir network kurdular.

4 Ekim’de katılımcılar da boğazda özel boat tour’una katıldı.

Etkinliğin en önemli günü 5 Ekim ise Ertuğrul Belen’in SpeedNetworking’i ile heyecanlı bir şekilde start aldı. Sabah erken saatlerde gelen girişimciler ve katılımcılar burada birbirleriyle tanışarak yeni bağlantılar kurdular. Startup Booth alanında kendini tanıtacak girişimler de yerlerine yerleştiler.

Bu etkinlikteki katılımcıların tek bir ortak noktası vardı; girişimcilik. Herkes girişimciliği konuştu, girişimciliği tartıştı. Gün boyunca insanlar birbirleriyle network kurdu, iş bağladı. Girişimler de katılımcılara projelerini anlatarak iyi bir deneyim yakaladı.

Konuşmalar Erhan Erkut’un açılış konuşmasından sonra Steve Blank ile başladı, sonrasında Dave McClure ve Morten Lund ile tüm konuşmacıların gün boyu yaptıkları sahne sunum performansları ile sona erdi.

En önemli anlar günün sonuna doğru yaklaşılması ile bazı girişimlere yeni bir başlangıcın heyecanını yaşatmasıyla başladı. 17 girişim; iGrow, Taskulu, Waveit, Pockee, GamingBattleGround, WePress app, Expensya, Security Wall, WebHR, Welcome, nims, mytoddlr, Melissa Climate, Hajj Guider, Picturesqe, Transterra media ve Uplift Aeronautics sırasıyla sahnede performanslarını sergildedi. Birbirleriyle kıyasıya bir mücadele vererek sunumlarını başarıyla tamamladılar. Ancak aralarından sadece 3’ü bu yarışın kazananı olacaktı ve bu diğerleri için de asla bir son olmayacaktı. Asıl başlangıç bence onların revolution yaşamsıyla olmalıydı. Çünkü nerede ne yaptılar, neyi farklı yapmadılar veya neyi eksik yaptılar.. gibi sorulara yanıt aramaya başlamalılardı, eminim ki etkinlik sonrasında da bunun üzerinde yoğunlaştılar. Başarısızlık da bir başarıdır, ders almasını bilirsen.

Finalistlerden kazananların açıklanması kısmın gelindiğinde tüm nefesler tutulmuştu. Ve bu yarışın kazananları açıklanmaya başladığında..

Üçüncü: proje yönetimini mesajlaşmayla birleştiren Taskulu oldu,

taskulu-logo

taskulu

İkinci: İlk olarak Endonezya’nın tarım problemine çözüm bulan marketplace iGrow oldu,

igrow-logo iGrow

Birinci ise; Kenya’dan mobil ödeme girişimi nims oldu.

nims-logo nims

Startup Istanbul 2015 genel anlamda nasıl geçti diye sorarsanız; beklenildiği gibi mükemmel geçti. 1 Ekim sabahından 5 Ekim akşamına kadar her programı ayrı bir güzellikte ve etkideydi. Gelen konuşmacılar ve mentorlar da girişimcilik ekosistemin önemli oyuncuları olduğundan, birbirinden değerli tecrübeler aktarıldı. Sponsor firmalar da bu ekosistemin gelişmesi için ellerinden geleni yaptılar. TEB Melek Yatırım Ağı, İTÜ Teknokent, SAP, Turkcell, Radore bunlardan bazıları.

Türkiye’de bu ekosistemin gelişmesi için çalışmalar her geçen gün hızla devam ediyor. Bu ekosisteme katkı yapan şirket sayısı da hızla artıyor. Ve daha da artmalıdır.

Son olarak ise; “Girişimcilik, ülkemiz için önemli bir dönüşüm noktasıdır. Biz de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” Hilmi Öğütcü.

Güncel İçerikler