Yeni Girişimciler Paralarını Nasıl Yönetmeli?

para yönetimi

Yeni aldığım bir dergide güzel kaleme alınmış bir makale okudum. Makale de yeni girişimcilerin paralarını nasıl yönetmeleri konusu ele alınmış. Düşünerek okudum ve gerçekten de yazılanların doğru olduğunu anladım. Sadece girişimciler için değil, parasını yönetemeyenler için de geçerli bir yazı. Derler ya; “paramın bereketi yok, maaşımı alıyorum hemen bitiyor”. Bu cümleyi söyleyenler de okumalı.

Girişimciler için Para, hayatta elle tutabileceği en kutsal maddelerden biri. Kazanırken yaşadığınız zorlukları düşünün. Ben babamdan alıyorum diyorsanız, bu yazıyı bırakın o zaman babanız okusun. Ama yine de siz de okuyun. Elinizdeki para sınırsız değil. Ne kadar zengin olsanız bile! Girişimciler için para, bir sonuç değil bir amaç olmalı. Projen ne kadar değerli olursa, projene yapılan yatırım da artar.

Unutmayın ki Para işten değil dişten artar. Bu ne demek diyeceksiniz. Bu kişisel harcamalarınızı doğru yapmanız demektir. Girişimciler dışarıda yemek yerken bile hesabını yapar, ayda 3 defa sinemaya gitmektense 1 defa gider, her gün kahvaltısını dışarıda yapmaz. Yeni kurduğunuz işinize yatırım aldınız diye veya az para geçti diye (eğer gerçekten ihtiyacınız yoksa) 4500 TL lik bir bilgisayar almanızın da anlamı yok. Veya Google, Facebook ofisleri gibi yerim olsun diye gereksiz binlerce TL harcama yapmayın.

Önce kazanın, sonra harcayın. Unutmayın ki henüz belli bir olgunluğa erişmeden, sadece işinizi büyütmek için tasarruf yapın. Şirketinizin tüm harcamalarının muhasebesini detaylı yapın. Paranın büyüğü küçüğü olmaz, 1 TL bile sizin için çok değerli bir paradır.

Yatırım ya da harcama yaparak projeni büyütmek istiyorsan bunu adım adım yap. Elindeki tüm kaynakları sıfırlama. Kasanda her zaman zor zamanlarda seni kurtaracak bir miktar para tut.

Bir şey almadan 2 defa düşün, sonra buna şu an ihtiyacım var mı diye sor kendine. Hepsine “Evet” cevabını veriyorsan satın al. 4 ay sonra ihtiyacın olacak şeyi şimdiden alma. Elimde para var alayımda aradan çıksın deme, o paranı kasaya koy. Orada beklesin, zamanı geldiğinde kullan.

Parayı iyi yöneten, hayatına işine de çok iyi bir yön verir. Önce değer, sonra para, sonra harca.

Güncel İçerikler