10 Soruda 150 Bin TL’lik KOSGEB Desteği

1- Başvuru nereye yapılacak?

50 bin lira hibe desteğinden yararlanmak için nereye başvuru yapılacağı en çok merak edilen konuların başında geliyor. Hibe yani karşılıksız destek için başvuru yapmanız gereken kurum KOSGEB’dir.

2- KOSGEB her ilde var mı?

Evet, 81 ilin tamamında var. Hatta bazı illerde 3-4 tane şubesi bulunuyor.

3- KOSGEB’e nasıl ulaşabilirim?

444 1 567 no’lu çağrı merkezini arayarak veya www.kosgeb.gov.tr internet adresine girdikten sonra ‘Nasıl irtibat kurabilirim?’ kısmını tıklayarak bulunduğunuz il veya ilçedeki KOSGEB müdürlüklerine ulaşabilirsiniz.

4- Kayıt yaptırmak ve kursa katılmak zorunlu mu?

Desteği alabilmek için öncelikle KOSGEB’e kayıt yaptırmalısınız. Ardından 24 saati atölye çalışmasından oluşan ve toplam 70 saat yani 15 gün süren eğitime katılmanız şart.

5- Girişimcilik eğitimi paralı mı?

Kesinlikle hayır. KOSGEB’in organize ettiği eğitimlerin hiçbirinden tek kuruş para alınmıyor.

6- Ne iş kurabilirim?

KOSGEB yüzlerce alanda destek sağlıyor. 70 saatlik girişimcilik eğitiminin ardından ne iş kuracağınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Desteklenen sektörlere kosgeb.gov.tr internet adresindeki ‘Desteklenen sektörler nelerdir? (NACE)’ linkini tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ama mutlaka bir KOSGEB yetkilisiyle görüşün.

7- Sıfır sermaye ile başvurulabilir mi?

“Projen onaylandı 50 bin liranı al” şeklinde bir uygulama yok. İlk masrafları siz karşılayacaksınız. Bu ödemeler daha sonra fatura ve dekont ile KOSGEB’den tahsil edilecek.

8- 100 bin lira faizsiz krediyi nasıl alabilirim?

Faizsiz kredi için ‘bankadan teminat mektubu’ isteniyor. Teminat mektubunu alamazsanız bir formül daha var. Alınan teçhizatların ipotek edilmesi şartıyla ‘Kredi Garanti Fonu’ bu problemi aşmanıza yardımcı oluyor.

9- 150 bin liralık hibe ve kredinin tamamını alabilir miyim?

Devlet, yapılan yatırım tutarına göre hibe ve kredi veriyor. Berber dükkanı açarken örneğin; 20 bin lira harcama yapacaksanız 50 bin lira hibe alamazsınız. Ancak 250 bin lira yatırımla bir yedek parça imalatı işine girerseniz her iki desteği de alma şansınız olur.

10- Daha çok hangi sektörde olanlar başvuru yapıyor?

Türkiye çapında hemen her sektöre başvuru oluyor. Kasap, terzi, reklamcılık, mobilya imalatı, pastane, börekçi, tuhafiye, kasap ve kuaför gibi alanlara daha çok başvuru yapılıyor. Bu sektörlerin yanı sıra, yüksek teknolojik ürünlerin imalatı, tıp, savunma sanayi alanlarında da başvurular var.

Güncel İçerikler