Büşra Baydan, Parkkolay

Büşra Baydan, 1994 yılında Balıkesir’de doğdu. İTÜ İşletme Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi. İş hayatı adına çok fazla bir tecrübesi olmadı ancak 2013 yılında İTÜ Güneş Arabası Ekibi’nde 2 yıl süren yoğun bir çalışma dönemi geçirdi. Büşra, Parkkolay adlı girişimin kurucu ortağı ve İTÜ Çekirdek girişimcisidir.

Kendisini bu ekibe katılmaya tetikleyen en önemli etkenlerden biri Formula 1’e olan tutkusu ve sevgisi. “Arıba 7” adını verdiği araç ile 2014 Tübitak Formula G yarışmalarında gerçek anlamıyla kan, ter ve gözyaşı dökerek Türkiye 2.si olduk. Ekip çalışması ve ruhunun gücünü tam iyi öğrendiği bir dönem yaşadı. Onlarca problemin altından başarıyla çıkmak oldukça güzeldi. Şu an ki ekibinde bulunan arkadaşlarıyla da güneş arabası ekibindeyken tanışmış ve bu ekip ile o günlerden buraya kadar gelmesini sağlamış.

Büşra ve diğer kurucu ortak Murat ile okullarında verilen bir girişimcilik eğitimine katıldıklarında otopark anlamında ciddi bir sorun yaşamışlar ve bu sorunun üzerine yönelerek Parkkolay’ın temellerini attılar. Sonrasında ise üzerinde çalışa çalışa şu an ki haline getirdiler. Büşra’nın içinde bulunduğu durumlar onu girişimci olmaya yönlendirdi ve girişimci olmaktan da oldukça memnun. Yapılan muhteşem işleri gördükçe her sabah daha çok çalışma isteği ile uyanıyor. Bu ekosistem içerisinde tanıştığı İnsanlar da, girişimciliği daha çok sevmesini sağlıyor.

Büşra girişimci olurken en büyük sorununu bu tempoya alışmakta yaşadı. Öğrencilik hayatından böyle yoğun bir çalışma hayatına geçerek onlarca şeyi aynı anda yapmak zorunda olması ilk başlarda onu oldukça zorlamış. Ayrıca bir fikri üretmek oldukça kolayken, bunun hayata geçirme aşamasında planlama yapma, insanlarla birlikte çalışma vb. durumlarda uygulama konusunda zorluklar yaşamış. Bir fikri hayata geçirmenin oldukça zahmetli olduğunus söylüyor. Onlarca saatinizi vererek yaptığınız iş planlarının iş modellerinin gelir modellerinin bir ufak değişiklikle baştan aşağıya yeniden yapılmak durumunda olması, girişmciliğin doğası gereği, zaman zaman fazlasıyla yoruyormuş. Ama bu süreçleri yaşamanın insana kattığı değerleri başka yerde kazanın da mümkün olmadığını söylüyor.

Büşra katıldığı yarışmalarda, programlarda sahneye çıkan kadın girişimcilerin az olmasından yakınıyor ve gelecekte bu dünyada daha fazla kadın girişimci görmeyi umuyor.

Parkkkolay otoparkların yer, fiyat, doluluk oranı gibi özelliklerini göstererek otopark rezervasyonu yapmayı sağlayan bir mobil uygulamadır. Trafiğin yeterince vaktimizi çaldığı bu şehirde insanların en azından otoparklarını 1 dakikada bulmalarını sağlayarak kendilerine daha fazla vakit kalmasını sağlıyorlar. Parkkolay güvencesi sayesinde kullanıcılarına araçlarını otoparka bıraktıklarında gözlerinin arkada kalmayacağını da garanti ediyor.

Büşra ayrıca “Gecenizi gündüzünüzü ve aylarınızı bir işe vererek çılgınlar gibi çalışarak, karşılığında hiçbir sonuç alamama ihtimalini göze alarak bir işe gireceklerini bilmeliler. Bence en önemli nokta girişimlerine gerekli değeri vererek yılmadan çalışmaya devam etmek. İl başta çok basit gözüken bir fikir bütün hayatınızı değiştirebilir, bence her fikir denemeye değer.”

Steve Blank’in “Girşimcinin El Kitabı”nı okumanızı öneriyor. Parkkolay’ın fikirden gerçeği dönüşmesinde oldukça faydalı bir kitap olduğunu dile getiriyor.

Parkkolay ile Yapı Kredi Fikri Mobil 2.lik ödülü, İTÜ Çeirdek Kuluçka ve Iot Telco Labs Hızlandırma Programı’nı kazandılar.

Girişimcilik serüveninde Büşra Baydan’a başarılar dileriz.

Güncel İçerikler