Girişimciler KOSGEB’den nasıl destek alabilir?

KOSGEB, girişimcilere destek vermede çalışmalarını hızla sürdürüyor. İnternette dolaşan bazı yanlış anlaşılmalar var onları da açıklayacağım. Öncelikle iş kurmak isteyen bir girişimci KOSGEB’in web sitesinden Duyurular > Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi bölümündeki eğitim takvimini indirir. Takvimi kontrol ederek kendisine uygun olan yer ve zaman için eğitimin yapılacağı kurumla iletişime geçer. KOSGEB bu girişimci destek eğitimlerini anlaşmalı olduğu kurumlara verdiriyor. Telefonda görüştüğünüz kişi sizin adınızı ve kaydınızı yapacaktır. Daha sonrasında gidip eğitime başlayacaksınız.

KOSGEB’den 50 Bin veya 100 Bin TL’lik desteği nasıl alabilirsiniz?

Arkadaşlar en önemli kısma geldik. Çünkü internette bazı bilgiler çok şeffaf verilmemiş. Kosgeb bu parayı direkt olarak vermiyor. Bunu sana senin ihtiyaçlarına göre bölerek veriyor. Ve en önemlisi bu yatırımı alabilmek için yatırım yapman gerekiyor. İşin özü “KOSGEB parası olmayana para vermiyor”. Bu eğitim girişimcilik destek eğitimidir. Desteği almak demek; katıldığınız eğitime %80 oranında devam etmeniz ve KOSGEB’i ikna edebileceğiniz bir iş planı sunmanız demektir. Hayallerden öte uygulanabilir bir fikirle gitmeniz onayınızı artıracaktır.

Şimdi KOSGEB’in sitesinde de bulabileceğiniz güncel Girişimcilik Destek oranlarına bakalım ve kimsenin dikkat etmediği sağ 2 sütunu inceleyelim. Bu tabloda “Geri Ödemeli” ve “Geri Ödemesiz” olmak üzere iki destek türünü göreceksiniz. Benim anlatacaklarım her iki tür için de geçerlidir ancak sadece Geri Ödemeli’de parayı ne yaptığınıza bakmıyorlar, ilkinde de vereceğiniz gibi başarılı bir iş planı  sunmanız gerekiyor.

Girişimcilerin merakla almak istediği “Geri Ödemesiz” desteği inceleyim;

İşletme Kuruluş Desteği: 2.000 TL

Makine Teçhizat 18.000 TL

İşletme Giderleri Desteği 30.000 TL

Destek Toplamı: 50.000 TL

KOSGEB’e sunduğunuz proje kabul edilirse öncelikle İş Planında sunduğunuz gibi işletmenizi kendi cebinizdeki parayla kurmanız gerekiyor ve burası önemli; yaptığınız harcamanın sadece yukarıdaki tabloda gördüğünüz sağdaki 2 sütunda size uyan kısmı kadar olan meblasının geri ödemesini alıyorsunuz.

Örnek vermek gerekirse;

Erkek girişimci 5.000 TL harcayarak İstanbulda kurduğu bir işletmesine bilgisayar aldı. Makine-teçhizat kapsamında %60’ını yani 3000 TL’sini KOSGEB ‘den geri alabilir. 2000 TL yine kendi cebinden gider. Burada alabileceğiniz maksimum destek %60’tır.

KOSGEB’den faydalanabileceğiniz geri ödemesiz maksimum destek miktarı 50.000 TL’dir.

Tersten bakmak gerekirse; 2. bölge kadın girişimci için destek oranı %80’dir. 50.000 TL’ye kadar yaptığı harcamaların %20’sini kendi sermayesinden kullanmalı.

Özet olarak; KOSGEB bir destek programıdır. Hibe değildir! Parası olmayan girişimciye KOSGEB destek vermiyor. Siz zaten yola çıkmış olmalısınız. KOSGEB sizi zaten yola çıktınız diye hızlandırıyor. Sizi sıfırdan yola çıkarmıyor!

Yaptığınız tüm işlemleri faturalandırmalısınız. Ayrıca faturayı yüksek göstermek gibi kayıt dışı işlemlerden kaçının. KOSGEB’in özel uzman kadrosu piyasayı tek tek araştırıyor ve böyle bir hatanızı yakalarsa kara listeye giriyorsunuz ve bir daha destek alamıyorsunuz. Birinci derece akrabalarınızdan da makine-teçhizat alamıyorsunuz. Yapılan tüm işlemleri tek tek kontrol ediyor.

KOSGEB’in bu destekteki amacı önce girişimci kendi parasını ortaya koysun kaybetmemesi gerektiğini bilsin, parasının değerini anlasın. Al parayı git iş kur demiyor. Ekonomi’ye artı katacak ve istihdam sağlayacak girişimciler KOSGEB için değerlidir. KOSGEB bir devlet kuruluşudur.

Güncel İçerikler