İnternet Üzerindeki Reklamların Fiyatlandırılması – CPA, CPC, CPL, CPM

online reklam fiyatlandırmaBir İnternet sitesine hangi ödeme koşulları altında reklam verebilirsiniz şimdi bunları kısa ve öz bir şekilde inceleyeceğiz. İnternet sitelerinde gördüğünüz o reklamların hangi ödeme şekillerinde olduğuna bakalım ve kısaca açıklayalım.

Cost Per Action (CPA),

Cost Per Lead (CPL),

Cost Per Click (CPC) ve

Cost Per Mille (CPM)…

CPA (Cost Per Action) Eylem Başına Fiyatlandırma: Bu model aşağıda sunacağımız yöntemlere göre çok daha etkilidir. Direkt satış odaklıdır. Bu yöntemler “Ürün Satışı”, “Üyelik Satışı” vb. olabilir. Reklama tıklayan kişi sizin sitenize geldikten sonra Satın Alma vb. işlem gerçekleştirdiğinde siz o zaman yönlendirilen siteye ücret ödersiniz. Satın almadan çıkarsa ödeme yapmazsınız. E Ticaret sitelerinin en çok kullandığı modeldir. Satış üzerinden komisyon olarak düşünebilirsiniz. Sitedeki reklamın linkine yerleştirilen bir kod ile bu yöntem uygulanmaktadır.

cpa reklam modeli

Üstteki görselde şekil çizerek verdiğim örnekteki gibi: Hürriyet’in sitesindeki reklama tıklayan kişi; tatilsepeti.com a geldi. Ve burada eğer detaylı incele deyip bir satın alma, rezervasyon veya bunun gibi bir işlem yaptırırsa reklamveren ücret öder.

CPL (Cost Per Lead) : Yönlendirme Başına Fiyatlandırma: Üyelik başına, iletişim formu veya kayıt başına ödeme yapmak anlamına gelir. Bu modelde direk olarak satış yoktur. Sadece kullanıcının bilgilerini alıp daha sonrasında kendi online yeteneklerimize göre satış yapma yöntemidir. Buradaki amaç henüz satış için karar veremeyen kullanıcının veya sattığımız ürün internet üzerinde en azından kısa bir dönem için satışı çok pahalı bir ürün olabilir; ziyaretçinin veya buna satın almaya meyilli kişinin diyelim, bilgilerini almaktır.

CPC (Cost Per Click) Tıklama Başına Fiyatlandırma: Google Adwords veya Google Adsense reklamcılık modeli de diyebiliriz, buradan da aklınızda kalabilir. Siz Google’da bir arama yaptığınızda, site üst tarafta veya sağ tarafta sarı kutular şeklinde arama sonuçları sunuyor. Siz o reklamlardan herhangi birine tıkladığınızda o site Google’a ör: 0,45 TL, 0,55 TL, 1,75 TL… gibi ücret öder. Kısacası: Tıklarsa ödersiniz, tıklamazsa ödemezsiniz. Ziyaret almak istiyorsanız; harcama yapabileceğiniz en iyi model CPL diyebiliriz.

cost per click

 

CPM (Cost Per Mille: Thousand) : 1000 (bin) gösterim başına başına maliyet demektir. Burada ziyaretçinin reklama tıklamasına gerek yok. Ör: Hürriyet.com.tr adresine bu yöntem ile anasayfaya reklam verdiğinizde siteye giren ve o reklamı sadece gören her 1000. kişide ücretlendirilirsiniz.

Bu yöntem bilinçaltı online pazarlamada işe yararayabilir, bu benim düşüncem. Markanızın bilinirliliğini artırmada kullanabilirsiniz. Her yaptığınız reklamın size direkt TL, USD… olarak yansımasını beklemeyin. Bazen de zamana bırakın. Önce sizi tanısınlar sonra satın alsınlar. İnsanlar önce güven ister, sonra bu güvenlerini size kazandırarak sunarlar.

Güncel İçerikler