14 Kasım Cumartesi günü Türkiye’de en önemli girişimcilik yarışmalarından biri İTÜ Çekirdek BigBang 2015 gerçekleştirildi. Yaklaşık 700 katılımcı ve 100’e yakın girişimin fiilen katıldığı etkinliğe ilgi oldukça yoğundu. Toplamında 3900’ün üzerinde başvuru alarak müthiş bir iş gerçekleştirdi ve aralarından 20 girişim finale kaldı. Jüri üyelerinin de önemli kişilerden oluştuğu Big Bang için artık şu kanıya vardım ki; İTÜ Çekirdek de, Türk girişimcilik ekosisteminin geliştirici lokomotifleri arasında yerini aldı. Bunu daha önce başarmıştı ama bu kırılm noktası oldu.

13:00’te kayıtların alınmasıyla beraber 14:00’te başlayan etkinlik 20:00’ye kadar sürdü. Her anı her karesi ayrı bir mükemmeldi. Serdar Kuzuloğlu’nun da kıvrak zekası ile sunuculuğu da birleşince ortaya güzel bir sunuş çıktı. Gün boyu heyecanını kaybetmeden son ana kadar katılımcıların dikattini etkinlikte tutmayı başardı.

Etkinliğin en önemli bölümü olan girişimlere ödül verilmesi kısmında da heyecanlar doruktaydı. Birbirinden güzel ve başarılı 20 girişim tek tek sunumlarını yaptı. Girişimlerin ayrı bir şekilde tanıtılmasını bir sonraki blog yazımda yapacağım. Girişimlere toplamda 1.000.000 TL ödül verildi. Bu bir yarışmada verilen ciddi bir rakamdır. Her girişim 5 dakika boyunca projesini anlattı. Şunu belirtmeliyim ki; 20 girişimin 20’si de projesini çok iyi sundu.

Big Bang 2015’in en çok ödül kazanan girişimi ise biyoteknolojik girişimi ile  Vivosens oldu. Başarılı bir sunumu başarılı bir performansla yaptılar. Projelerini jüriye çok iyi anlattılar, her detayı çok net bir şekilde sundular. Ve başardılar !

Vivosens
Vivosens (Foto: Hilmi Öğütcü)

Yarışma sonunda hiç ödül alamayan girişimler de oldu. Ancak onların ödül alamaması demek; onların başarısız olduğu veya projelerinin iyi olmadığı anlamında değildir. Bu bir yarışma ve birileri en çok kazanan olacak. Kazanamayanlar da kendilerini yeniden gözden geçirecek, sunumlarını izleyecek ve diğerleri neleri farklı yapmış onu tespit edip, sonraki yarışmalara daha iyi hazırlanacaklar.

Avrupa’nın en iyi teknokentleri arasında İTÜ Çekirdek 7. olmuş. Eminim ki gelecek yıllarda ilk 3’e çok rahat bir şekilde yükselecektir. Bu kadar ödülü bir gecede vermek kolay olmasa gerek. Ana destekçisi olarak İstanbul Sanayi Odası ile imzaları atmış. Bunların yanı sıra; Elginkan Vakfı, IBM, Microsoft, Monitise, Agito, Yapı Kredi Teknoloji, Ege Kimya, Cardtek, Otomotiv İhr. Birl. ise gecede ödüllerin sponsoru olan diğer destekçileri arasında. Önceki blog yazısında belirttiğim gibi gecenin bir diğer önemli haberi ise 500 Startups’ın Türkiye’deki 7. yatırımını Pandora’ya yapmış olması. Bu hareket San Francisco Melek Yatırımcıları ile Türk girişimleri arasında bağların sıkılaştığının önemli bir göstergesi konumunda. 500 Startups’tan yeni haberler duymaya devam edeceğiz.

Muhteşem bir etkinlik daha geride kalmışken artık önümüze bakmalıyız. Almamız gereken çok yol var.