BattleHack Girişimcilerinin Fikirleriyle Ortaya Çıkan 10 Proje

battlehack türkiye şampiyonuPayPal BattleHack Girişimci yarışmasında birbirinden değerli basit fikirlerden ortaya çıkmış 30 proje vardı. Hepsi birbirinden kıymetli olduğu gibi, ulusal veya uluslar arası bir soruna çözüm sunuyordu. O Girişimciler korkmadılar, yarışmaya başvurdular, katıldılar. Bazıları hediye ve derece aldı, bir tanesi şampiyon oldu ancak 30 tanesinin 30’u da özgüvenlerini kazandılar ve kendilerine daha da inandılar. Derece alamamak başaramamak değildir, asıl başarısızlık fikrini hayata geçirmeyip yarışmaya katılma girişiminde bulunmamaktır. İşte bir adım atmaktan korkmayıp, yarışmaya katılıp, projelerini sunan 30 takımdan dikkatimizi çeken 10 proje.

> Lords of Kebab – Piggy Bank BattleHack Türkiye Şampiyonu”: Çocukların harcama yaparken kontrol altında tutulabilmeleri için Aileleri tarafından kontrol edilmelerini, limit belirlemelerini sağlayan bir uygulama. Jürinin beğenisini kazanan bu takım ve uygulama Türkiye Şampiyonu olarak, Silikon Vadisi‘nde düzenlenecek olan Dünya finallerine gitme şansını yakaladı.

> Sons of Odin – PayforPal : Bir restoranda yemek yedikten sonra veya oraya gitmeden fazladan bir yemek ödemesi yapıyorsunuz. Sonrasında karnı aç ve parası olmayan birisi o restorana gelerek, bağış yapılan havuzdan bir yemeklik karnını doyuruyor. Buna benzer bir uygulama İtalya’da bir restoranda offline olarak vardı, belki de halen var. Yine yemeğini yedikten sonra 2 yemeklik para ödüyorsun ve senin hiç tanımadığın ihtiyacı olan biri gelip karnını doyuruyor. Böylelikle kime para ödediğini bilmediğin için yemek ısmarladığın kişiyi görmediğinden kendini psikolojik baskı altında hissetmiyorsun. İçin rahat!…

> Bizim Sample – One Card : Cep telefonunuzu NFC ile ulaşım kartı haline getirmenizi sağlayan bir uygulama. Kısacası otobüse bindiğinizde veya metro turnikelerinden geçerken İstanbul Kart, Akbil vb. yerine telefonunuzu okutarak geçiş sağlıyorsunuz. Girişimciler bu uygulamanın tamamlandığını, gelişime açık olduğunu dile getirdi. Belediyeler ile görüşme içerisine gireceklerini de belirttiler.

> Gama Prime – Social Cycle: Evinizde, ofisinizde kullanmadığınız eşyaları başka ihtiyacı olan kişilerle maddi beklenti olmadan paylaşıyorsunuz. Eğer doğru düşündüysem; evinizdeki bir masayı bu uygulama ile fotoğrafını çekerek sisteme yüklüyorsunuz, sonra sistemde masaya ihtiyacı olan biri size ulaşarak temin ediyor.

Aslında bu “Gama Prime – Social Cycle” uygulamasının sadece okumadığımız “kitaplar” için paylaşımlı olanı da geliştirilebilir.

> Red Wedding – Wedding Application : Arkadaşınızın düğünü var ve uzakta olduğunuz için katılamıyorsunuz ya da üzerinizde o ay nakit para kalmadı ve takı takmak için zor durumdasınız. Sorun değil hemen uygulamaya giriş yaparak çeyrek altın, yarım altın, tam altın ya da Cumhuriyet altını’nı seçiyorsunuz, sonrasında PayPal hesabınızla giriş yaparak karşınızdaki kişinin PayPal hesabına gönderiyorsunuz. Yani Kredi kartınızla ödeme yapıyorsunuz. Tabii ki bu karşıya o altınlar değerinde olacak şekilde nakit olarak gideceği için, altın faizine mağruz kalmıyorsunuz. Oradaki altınlar sembolik ve kendini günlük altın fiyatlarına göre güncelliyor. Başarılı bir uygulama.

Şunu düşünebilirsiniz; Aslında İnsanlar düğünlere aslında gövde gösterisi yapmak, bak ben de geldim altınımı takıyorum demek için katılıyor diyorsunuz. Çünkü milletimiz; düğüne katılıp, herkesin ortasında o altını takmak farklı bir duygu algısında.

Gelin ile damat açısından da düşünmek gerekirse; Çiftler düğünlerinde insanların altınlarını üzerlerine takmasını, aşşağı doğru paracıkların sallanmasını bekler. Bunun için uygulama geliştiricileri bir çözüm yapmış. Gelin Damat üzerine tablet takıyor ve kim para gönderirse anında orada gözüküyor. Ne kadar tatmin eder, ne kadar uygulanır zamanla hayatımıza girerse göreceğiz.

> Pay and Pass – Pay & Pass: QR kod ile PayPal’den ödeme yapılmasını sağlayan bir uygulamadır. Bir mağazaya gittiniz 50 liraya gömlek aldınız, ödeme için kasaya gittiğinizde kasiyer önündeki açık ekrandan 50 TL yazarak sizin önünüzdeki tablette bir QR kod oluşturuyor ve siz okuttuğunuzda telefonunuzun ekranında 50 TL’yi görüyorsunuz sonrasında ödeme seçeneği olarak hemen PayPal hesabınızla giriş yaparak ödemeyi tamamlıyorsunuz, kasiyerin ekranına da onay mesajı düşüyor ve işlem gerçekleşmiş oluyor. Aynı kredi kartı gibi kullanılabilecek bir uygulama. Geleceği var. Hayata fiziksel olarak geçirilebilir, yayılabilir. Ben kullanırım.

> Deca Tech – Qoad : Bu uygulama ile Toplu Taşıma kartınıza yükleme yapabiliyorsunuz. Akbil bayisi aramanıza gerek kalmadan, NFC ile telefonunuzdan hızlı bir şekilde bu işlem gerçekleşiyor. Ancak Türkiye İnovasyon haftasındaki fuar alanında bir şirket bu uygulamanın bir benzerini geliştirmiş durumda. Ayrıntılarını hatırlayamadım.

> Bitter – WeSnap : İlginç uygulamalardan biri. Saati sabah uyanmak için örnek 08:00’e kuruyorsunuz, saat 08:00 olduğunda uygulama çalışıyor. Sizden uyandığınıza emin olmak için kendi belirlediği “Leap Motion” komutları yapmanızı istiyor. Doğal olarak tam uyanamadıysanız bu komutları gerçekleştiremiyorsunuz ve hesabınızdan UNICEF’e 5 dolar aktarılıyor. Bu işlem 3 defa tekrarlanıyor. Zamanında uyanırsanız paranız cebinize kalıyor, ya da 5-10-15 dolar ödeyerek geç uyansanız bile UNICEF’e bağış yaptığınız için güne mutlu başlıyorsunuz. Bu uygulama Türkiye’de aktif olarak kullanılsa, UNICEF’e dünyada en çok bağış yapan ülke sıralamasında birinci oluruz:)

BattleHack

> Daleks – PetWatch : Kediniz veya Köpeğiniz mi kayboldu? Fotoğrafını çekin uygulamaya yükleyin ve uygulamayı kullanıp sizin hayvanınızı görenler ya da o olduğuna inanlar size oradan ulaşsın.

> Road Mate – Road MAte : Enterasan uygulamalardan biri. Aracınızla diyelim ki biraz uzak bir yere İstanbul-Kocaeli, Konya-Ankara, Antalya-Mersin ya da biraz daha yakın bölgelere gidiyorsunuz, bu uygulamayı çalıştırarak GPS ile telefonunuzdan konumuz anlık görünüyor ve örnek olarak diyorsunuz ki; Kocaeli’ne 10 liraya isteyenleri götürebilirim diyorsunuz veya önceden haber veriyorsunuz. Kullanıcı ise senin paylaşımını görerek sana teklifte bulunuyor ve kabul ediyorsun. Sonra yol üzerinden o kişiyi alarak Kocaeli’ne gidiyorsunuz. Ya da yol üzerinden anlık olarak bir müşteri bulabiliyorsunuz. Arabandaki 3 kişilik boş yeri değerlendirerek kazanç sağlamış oluyorsun.

24 saatte 30 proje çıkarılan BattleHack’ten gözüme çarpan 10 projeyi sizinle paylaştım. Görüldüğü gibi uzayı yeniden keşfetmiyorlar veya füze yollamıyorlar. Tabii ki altyapınız olması lazım. Kod bilgisi, pazarlama, kullanıcı tecrübesi vs.. bunları da tek başınıza asla yapamazsınız, “Takım” olmak zorundasınız. Sizin fikrinize değer vereceğine inandığınız kişilerle takım olmayı deneyin, fikrinizi paylaşmaktan ve takım olmaktan korkmayın.

Güncel İçerikler