Tarla.io: Tarımın sürdürülebilirliği için tarlalardaki verimliliği artırmayı hedefliyor

Üretim artışı ve küresel ısınmanın doğal kaynaklar üzerinde oluşturduğu baskıdan dolayı tarımın sürdürülebilirliği günümüzde dünyasında tehlike altında. Bu yüzden doğal kaynakların en etkin kullanımı ve tarlalardan birim alanda elde edilecek verim oldukça önemli bir durumda. Çiftçiler ise bu sorunlardan ötürü tam olarak ne yapacaklarını bilemediklerinden ‘karar verme‘ desteğine ihtiyaç duyuyor.

Tarla.io; hava, toprak ve bitki verilerini bir araya getirerek çiftçilerin faaliyetlerine yönelik öneriler geliştiren bir tarım karar destek platformudur. Tarımla oldukça alakalı hava durumu bilgisini kullanıcılara sağlamanın yanı sıra; gübreleme, ilaçlama, ekim, hasat gibi bitki gelişim evresi ve risk konularında da uzman tavsiyelerde bulunuyor.

Çiftçiler web ve mobil arayüzleri üzerinden tarlalarının lokasyonunu kaydederek anında SMS servisi almaya başlıyorlar. Rüzgar, nem, sıcaklık ve güneşlenme parametrelerine bağlı olan bitki terleme verisine göre çiftçi, tarlasında ne kadar sulama yapması gerektiğine dair kararı daha rasyonel bir şekilde verebiliyor. Çiftçiler tarlalarına aşırı sulama, ilaçlama ve gübreleme yapmayarak masraflarını da bu noktada azaltıyor. Aynı zamanda doğru zamanda doğru kararları alan çiftçiler tarlalarından alacakları ürün verimliliğini de arttırıyor. Bu sayede Tarla.io’nun nihai hedefi olan çiftçiler kârlarını artırırken, diğer taraftan doğal kaynakların doğru kullanılması ve sürdürebilir tarım konusunda da çevreye katkı sağlanmış oluyor.

2014 yılında Kerem Erikçi tarafından kurulan girişim, daha iyi sonuçlar verebilmek için 3 yıldır sürekli bir gelişim evresinde. KOSGEB’in AR-GE destek fonu ile kurulmuş.

Pazara yaklaşık 2 yıl önce girişim yapan Tarla.io, bugün Türkiye ve Avrupa’da aldığı 13 ödül ve ağında olan 22 bin kişilik çiftçi ile 100 bin tarlada faaliyet gösteriyor.  Konya Şeker (Torku), Toros Gübre, TEB Bankası gibi önemli müşterilerle çalışıyor

2050 yılında 9 milyarı aşkın insan nufüsuna ulaştığımızda açlık problemini insanlık olarak yaşamamak hedefleri arasında. 2020 yılında, Türkiye ve Dünyadan toplam 550 bin çiftçiye hizmetlerini sunarak 50 milyon TL’lik bir ciroya ulaşmak istiyorlar.

Girişimin rakipleri var ancak onlar; tarımın kredi, tarımsal danışmanlık veya sigorta gibi farklı alanlarındaki problemlere yoğunlaşmış durumdalarmış. Bu altyapı ise tarımsal problemlere bütünsel yaklaştığı için bütün öğeleri içermeyi amaçlıyor.

Gelir modeli olarak ise bireysel çiftçi için aylık cüzi miktarda servis ücreti alınırken, kurumsal müşteriler için hizmetine göre yıllık anlaşmaları mevcut.

Tarla.io, Bilkent Cyberpark tarafından geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Get in the Ring Türkiye yarışmasının birincisi olarak Singapur’daki global finallere gitmeye hak kazandı. Girişimle ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.G

Güncel İçerikler