Yeni Neslin Startup Kurmadan Önce Göz Önünde Bulundurmaları Gereken 3 Şey

120

Bu zamana kadar bir önceki nesil tarafından beceriksiz ve tembel sıfatlarıyla adlandırılan bir jenerasyon daha olmamıştır diye düşünüyorum. 1990 ve sonrasında doğan kişilerden bahsediyoruz.

Peki bu doğru mu? Milenyum çocukları, önceki jenerasyonlarla karşılaştırıldıklarında başarısız mı kalıyorlar? Bu tezi kanıtlamak veya çürütmek adına sayısız çalışma yapıldı. Bu yüzden hangi kaynağa inanacağımızı seçmek artık zorlaştı. Teoride bu yeni neslin sıfırdan iş kurmaya; babalarının ve dedelerinin olduğundan çok daha az yatkın oldukları düşünülüyor.

Fakat belli bir yaşa geldiklerinde, eğer o zaman dilimi son 10 yılın en büyük ekonomik durgunluğu ile rastlaşırsa ve hatta bunun üzerine eğitim masrafları da eklenirse, bu durumun milenyum çocuğu üzerinde sert bir pruva rüzgarı etkisi yapabileceği kanıtlanmıştır. Bu etki ile karşılaşan çocuğun bakış açısı tamamen değişmiştir. Artık o sıfırdan iş başlatmaya daha yatkındır.

Bunu yanında ilginç olan ise Bentley Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada yatıyor. Son araştırma verileri gösteriyor ki Milenyum Çocukları’nın %66’sı bir şekilde kendi işlerini başlatmak istiyor. Bu da bize bu yaş grubunda da girişimcilik ruhunun uyanık olduğunu gösteriyor. Fakat gençlerin bu büyük adımları atmadan önce göz önünde bulundurması gereken bir kaç şey var. Öncelikle bu maddeleri dikkate almaları gerekiyor.

1. GİRİŞİMCİLİK HAYATI SİZİN İÇİN UYGUN MU?

Çalışan yeni nesil gençler ile ilgili duyduğum bir eleştiri, onların çalıştıkları yerlerin köklü kurallarını dahi sorgulamaları. Esnek çalışma saatleri istemeleri. Daha çok özerklik isteğinde bulunmaları. Kıyafet zorunluluğuna karşı olmaları. Evden çalışma talepleri. Hep bi rahatlık peşinde olmaları.

Girişimciler genellikle bu tarz şeyleri de severler. Bu da gösteriyor ki, milenyum çocuklarının zihinsel yapısı günümüz girişimcilik modeline uygun. Fakat önemli bir nokta var. Ne kadar esnek çalışma saatlerine sahip olursanız olun, bu sizin girişiminize yatıracağınız zamanı değiştirmeyecek. Kısaca ilk zamanlarda bu sizin sosyallikten, ailenizden ve aşk hayatınıza ayırdığınız zamandan kısmanız gerekeceği anlamına geliyor.

Evden bile çalışsanız, özel hayatınız ve iş arasındaki sınırları korumakta zorlanacaksınız. Bu sınırlar zamanla kaybolmaya başlayacak. Bu da istediğiniz özerkliğe sahip olmaya doğru yaklaşacaksınız anlamına geliyor ancak bu konuda kendinizi yeni sorumluluklara karşı disipline etmiş olmalısınız ki ipin ucunu kaçırmadan başarılı olun.

2. GİRİŞİMCİ OLMAK SİZİN MADDİ HEDEFLERİNİZİ KARŞILAR MI?

Günümüz gençlerinde konu maaş olunca oldukça yüksek beklenti içerisine giriyorlar. Eğer ki para sizin için de önemliyse, girişimcilik hayatı sizi çok zorlayacaktır. Bu para kazanmamalısınız anlamında değil tabii ki. Ancak girişimcilikte çok kez sıfır noktasını göreceğiniz için motiveniz düşecektir. Para önemli olmalı ama ikinci planda tutulmalı. Yoksa kafanıza çok şey takarsınız.

Hangi İş ile başladığınızdan, fikrinizin ne kadar güzel olduğuna, ne kadar çok efor sarfettiğinizden pek çok diğer faktöre kadar çeşitli parametreler sizi zengin edebilir. Fakat çoğu girişimci bunu başaramaz. Eğer onlar şanlıysa ve çuvallamazlarsa, ortalama bir yaşam standardından biraz daha fazlasını karşılayabilir ve çalışanlarına güzel maaşlar sunabilirler. Ancak önce sabır.

Kendi kendinize verebileceğiniz bir karar olduğundan şu veriyi de belirtmekte fayda var. 1980 lerden beri küçük işletmelerin karlılığı %28 azaldı. Eğer anonim şirket olarak büyümek istiyorsanız da aynı periyotta anonim şirketlerin karlılığı %60 düştü. Bütün bunlar sizin zengin olamayacağınız veya rahat yaşayamayacağınız anlamına gelmiyor.

Sadece “girişimcilik kolay bir para kazanma yolu değil.”

3. GENÇLERİN HAZIR CEVAPLARI ONLARIN GERÇEK GÜÇLERİ Mİ?

Yeni nesil gençlerin tembel ve beceriksiz olmak arasında bir de dikkat eksikliği ile suçlanması durumu var. Doğru olabilir, yani gençlerin ilgileri çabucak başka şeylere kayabilir, fakat gözlemlediğim bir şey var ki, eğer bir konuda tutkulu olurlarsa dikkatleri oldukça keskinleşebiliyor. Bu harika bir yetenek, özellikle de bir seri girişimci için. Çoğu seri girişimci, iş kurma sürecinden büyük keyif alır ama işi yürütme kısmında sıkılabilir. Durumu tecrübelerinizle teshis edebiliyorsanız bu davranışta yanlış bir şey yok. Bilgiyi çok hızlı tüketme durumu mevcut. Bunu kontrol altına almalı ve ayrıntıları kaçırmamalısınız.

Son olarak yeni nesli, dijital dünyanın yerlileri olarak görüyorum. Online olarak geçirdikleri vakit onlar için büyük ölçüde faydalı olabilir. Yeni teknolojilere uyum sağlayabilme yetenekleri, online araştırma bilgileri onları bir önceki jenerasyonlara göre daha avantajlı yapıyor. Mesela bulut teknolojilerinden faydalanabilmeye yatkın olmaları. Eğer bir girişim başlatmak gözünüzü korkutuyorsa şunu bilin ki; günümüzün İnternet içerikleri 30 sene önce iş kurmaya çalışan bir girişimciyi ürkütebilirdi ama sizi değil.

Kim ne derse desin, siz şanslısınız.

 

Bu içerik Mashable‘daki bir yazıdan alınmıştır.